Thursday, October 2, 2014

Greva la Tarom !

Intrucat inregistrarea Contractului Colectiv de Munca a fost respinsa oficial ieri 01.10.2014 de catre ITM Ilfov, inceperea unui conflict de munca legal, este doar o chestiune de timp.
Astazi 02.10.2014, s-a facut primul demers catre declansarea conflictului colectiv de munca si anume depunerea unei Sesizari la registratura Tarom. In aproximativ 2 -3 saptamani se pot acoperi toti pasii legali necesari si poate fi declansata greva pe perioada nedeterminata. Asa ca aveti mare grija la planificarea vacantelor.

Mai jos, este mesajul primit din partea Sindicatului Pilotilor de Linie din Romania, pentru a intelege mai bine situatia:


"Dragi colegi,
Asa cum v-am informat, ne-am intalnit astazi la ora 08:30 cu domnii C. Heinzmann, E. Rosianu, L. Mezei si Departamenul Juridic.
In momentul de fata punctul de vedere al juridicului, la care s-au raliat si departamentul financiar si directorul general, este de acordare a diurnei externe conform HG 518/1995.
La ora 12:30 departamentul juridic Tarom va merge la Ministerul Muncii pentru a obtine un punct de vedere scris cu privire la legalitatea acordarii drepturilor presonalului aeronavigant prevazute in Procesele Verbale deja existente. Acest punct de vedere ne va fi comunicat in cel mai scurt timp posibil.
Intre timp departamentul juridic schiteaza un draft de acord colectiv valabil 6 luni prin care sa fie pastrate drepturile prevazute in CCM 2012-2014, precum si toate drepturile din Procesele Verbale ale personalului aeronavigant.
Daca S.P.L.R. dorea doar mentinerea drepturilor ar fi semnat Contractul Colectiv de Munca dar conform mandatului dvs. nu vom semna un asemenea document care ne limiteaza dreptul de a declansa conflict colectiv de munca, conform Art. 164 din Legea 62/2011.
Desi dl Heizmann a dorit initial sa-si asume, prin semnatura, acordarea drepturilor personalului aeronavigant din Procesele Verbale ca o solutie temporara, lucru agraet de principiu si de departamentul juridic, dl. Rosianu a declarat ca nu se va supune unei asemenea horarari a DG considerand ca acesta nu-l acopera in fata legii.
De asemenea, va aducem la cunostinta ca astazi S.P.L.R. si S.P.N.T. prin F.N.S.A., au depus la registratura Tarom Sesizarea ce reprezinta primul pas in declansarea conflictului colectiv de munca.
Concluzia noastra este ca Tarom face un abuz nerespectand Procesele Verbale incheiate cu S.P.L.R. si incearca sa ne santajeze in mod evident in dorinta de a obtine semnatura noastra pe acel acord colectiv.
In functie de modul de desfasurare a situatiei va vom tine la curent cu toate noutatile.
S.P.L.R."

4 comments:

  1. Dragi colegi,
    daca va asteptati ca DL RUS sa inghita ,,cererile,, va inselati . Se pare ca nu exista resurse financiare (decat daca cei care au primit salariile fabuloase si nejustificate in ultimii 2-3 ani sa le dea inapoi ca oricum nu au facut nimic sa le merite). Exista marele risc ca dupa alegeri Tarom sa dispara si sa vina Wizz Air. Daca tot Dl a cerut reducerea tarifelor pe Cluj, ma intreb de ce nu a cerut reducerea taxelor aeroportuare pe Cluj care sunt foarte mari. Atentie- s/ar putea sa zburati la AIR LANKA sau poate mai rau. Nu va puneti cu RUS care va taia in carne vie dupa alegeri ..si mai este putin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Dan ,
      Daca interviurile in lumea asta ar fi la gramatica limbii Romane , cu siguranță tu nici la Air Lanka nu ai zbura , noi Pilotii cu siguranță vom cistiga de 2-3 ori mai mult , in ceea ce privește alte departamente am o

      Delete
  2. ...A fost odata RO-ALPA... si niste "nebuni" care tot promovau unitatea in diversitatea Lumii de azi etc. etc. Pentru "romani" NU au contat modelele, experienta/sfatul altora, necesitatea de a fi uniti...Cine-si mai aminteste de prima si cea mai serioasa/lunga greva din Romania??? Ce fac azi cei din Europa, vezi Lufthansa, Air France, British Airways etc. Personal va doresc unitate, succes, dar sunt pesimist. Ceva peste o mie de aviatori pensionari au fost, si mai sunt inca batjocuriti de guverne succesive, de peste 4(patru) ani... Cui i-a pasat ? No comment. Va doresc, iar si iar, toate succesele din lume. Cu stima, Doru Varlan

    ReplyDelete
  3. Va doresc succes in tot ce faceti si numai reusita in tot ce veti intreprinde!Numai bine tuturor!

    ReplyDelete